2015 yılında yazmış olduğum yurt dışından telefon getirmek konulu yazım hiç düşünmediğim kadar çok ilgi gördü. Dilerseniz eski yazıma buradan erişebilirsiniz. Şimdi aradan 4 yıl geçti, haliyle de yasada bir takım değişiklikler yapıldı. Yapılan son değişikler ışığında yurt dışından telefon getirmek konusunda sizleri bilgilendirmek istiyorum.
Yurt dışından getirilen telefonun IMEI kayıt süresi ne kadar?
Bilindiği üzere yurt dışından getirilen cep telefonunu Türkiye’de kullanabilmek için IMEI kaydı yapılması gerekmektedir. 2015 yılına kadar bu süre 6O gün olarak belirlenmişti. Ancak 2015 yılında yapılan değişiklik ile süre 120 güne çıkarıldı. Günümüzde hala 120 gün süre zarfında telefonun IMEI kaydının yaptırılması gerekmektedir. Aksi halde yurt dışından getirilen telefon hiçbir şekilde ülkemizde kullanılamaz.
Yurt Dışından Cep Telefonu Getirme Şartları
Eskiden yurt dışından getirilen telefonlar tek pasaporta 2 yıl ara ile kayıt yapılabiliyordu, bu yıl yapılan değişiklik ile bu süre 3 yıla çıkarıldı. Yani, artık aynı pasaporta ikinci telefon kaydını yaptırabilmek için 3 yıl beklememiz gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir değişikliğe göre; telefon kaydının yapılacağı telefon hattı, pasaport sahibinin kimlik numarası üzerine kayıtlı olması gerekiyor ve telefon sadece bu hat üzerinde çalışacak. Size ait bir telefon hattını başkasının pasaportuna kayıt yaptıramazsınız. Eskisi gibi telefonu başkasına getirtebilir, getiren kişiden farklı bir kişiye pasaport kaydı yaptırabilirsiniz. Ancak telefon hattının sahibi ve pasaport sahibi aynı kişi olmalı. Eğer telefonu yurt dışından siz getirmemişseniz, bu engeli aşmak için telefon hattınızı pasaport sahibinin üzerine devretmeniz gerekir. Pasaport sahibi çok sıkı dostunuz olmalı ki bunu kabul etsin 🙂
IMEI ve Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?
1- IMEI kaydı için; kişiye ait “pasaport” veya “yurt dışı giriş-çıkış belgesi”ne son 3 yılda herhangi bir cihaz kayıt yaptırılmamış ve kayıt için tanınan 120 günlük sürenin aşılmamış olması gerekmektedir.
2- Öncelikle E-devlet üzerinden IMEI kayıt hakkının sorgulanması ve 618,60 TL (2019 yılı için geçerli) harç ücretinin yatırılması gerekir. Telefon harç ücreti Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile de ödenebilmektedir.
3- E-devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile IMEI kayıt işlemi yapılabiliyor. E-devlet üzerinden yapılan kayıt işlemlerinde kişilerden herhangi bir belge/evrak istenmez.
4- E-devlet üzerinden kayıt yapamayan yabancı uyruklular, pasaport veya yurt dışı giriş-çıkış belgesi ile Operatör Kayıt Merkezlerine (Avea, Turkcell, Türk Telekom) başvururlar.
5- Son olarak IMEI kayıt işleminin tamamlanıp tamamlanmadığının sorgulanması, oluşabilecek aksaklık ve hataların önüne geçme açısından önemlidir. Bunun için; IMEI Kayıt Sorgulama adresini tıklayabilirsiniz. Cihazınızın 15 haneli IMEI numarasını öğrenmek için; cihazınızın arama ekranına *#06# yazabilirsiniz.
*** Yurt dışından telefon satın alma ve siparişi hakkında sormak ya da söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum kısmından gönderebilirsiniz.