Evren’in Bebek Hali Görüntülendi

Evrenin bugüne kadarki en derin kızılötesi görüntüsü fotoğraflandı ve hayallerinizin bile ötesinde.

Bugün NASA canlı yayınında, ABD Başkanı Joe Biden, James Webb Uzay Teleskobu’ndan (JWST) ilk resmi görüntüyü yayınladı ve bize SMACS 0723 olarak bilinen bir uzay bölgesinin eşi benzeri görülmemiş yeni bir görüntüsünü gösterdi – Uzak Evren

JWST’nin etkileyici kızılötesi yetenekleri ve dev aynası sayesinde, Evren’de bugüne kadar gördüğümüz en uzak zaman dilimi. Aşağıdaki görsele tüm ihtişamıyla şahit olabilirsiniz. İnsan bakmadan duramıyor.

Bu görüntü Büyük Patlama’dan sonraki ilk birkaç yüz milyon yılda oluşan en eski nesnelerden gelen yıldız ışığını yakalıyor. Bu nedenle bebek evren olarak tanımlıyorum. Bu yıldız ışığı 13 milyar yıldan daha eski ve daha genç büyük bir gökada kümesinin inanılmaz bükülme gücüyle JWST’ye odaklanmıştır. Evrende oluşmuş ilk nesil yıldızları barındıran bu en eski galaksilerin ayrıntılarını ilk kez görebiliyoruz. Bu galaksiler, çoğunlukla karanlık bir evrende oluşmuş, nötr hidrojen gazıyla dolu ve şu an evrende gördüklerimizden çok farklı.

Kızılötesi şu anda uzayın çok uzak mesafelerine bakmak için sahip olduğumuz en iyi teknolojidir. Webb’in, Evren’in nasıl başladığına dair yeni ve önemli ayrıntıları ortaya çıkarmak için, daha önce ulaşabileceğimizden daha fazla uzay-zamanda görmesi bekleniyor.

Nasıl Oluyorda Geçmişin Fotoğrafını Çekebiliyoruz?

Geçmişin fotoğrafını çekmek mümkün mü? Evet, günümüz teknolojisi bunu mümkün kılıyor. Peki nasıl? Aslında her fotoğraf karesi, gelen ışığın hızının sonlu olması nedeniyle geçmişe aittir. Örneğin; 1 km uzağınızdaki bir nesneden size ışığın gelmesi 1/300.000 saniye sürer. Bu nedenle ne kadar uzağı fotoğraflarsanız o kadar geçmişe gitmiş olursunuz.

Webb teleskobundan yayınlanan ilk görüntü, şimdi benzeri görülmemiş mesafelerdeki galaksilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, bizi nefes kesici yeni bir ayrıntı ve derinlik rejimine götürüyor. Bu muhteşem enstrümandan nelerin geleceğine dair çarpıcı bir deneyim.

Webb teleskobunun yetenekleri, Evren’i araştırmamızdaki en derin sorulardan bazılarını ele alacak şekilde tasarlanmıştır. İlk yıldızlar ve galaksiler ne zaman oluştu? Nasıl evrimleştiler? Ve Güneş’in çevresindeki yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenler hakkında ne öğrenebiliriz?

Keşif arayışı DNA’mızda yazılı. Bu yüzden dağlara tırmanıyoruz, dalıyoruz, uçuyoruz ve uzaya gidiyoruz. Bu görüntü çıtamızı daha yüksek bir yere koydu: Her zamankinden daha fazlasını görebiliriz.

İlk görüntü, 11 Temmuz 2022’de EDT (2215 UTC) 18:15’te özel bir erken duyuruyla açıklandı ve görmek üzere olduğumuz birçok görselden sadece ilki. 12 Temmuz 2022’de yarın sabah 10:30’da EDT (1430 UTC), NASA, JWST’nin ilk fotoğraflarının geri kalanını tek tek canlı olarak basın toplantısında yayınlayacak.

Söz Sizde...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir