Kabul ediyorum, hiçbirimiz Türk Dili üzerine mastır yapmış değiliz. Ancak öyle yazım hataları var ki gördüğümde kan beynime sıçrıyor. Peki yıllardır düzelmeyen bu kanayan yara ben yazınca düzelecek mi? Öyle bir beklentim yok elbette. Belki bir kaç kişiye yararım dokunur. Onu da başaramazsam içim rahatlar fena mı?
Herke(z) Yanlış! Herke(s) Doğru!
İlk öğrendiğim ve en çok ayar olduğum yazım hatasıdır. Buradan ilkokul öğretmenime ve elime vurduğu cetveline teşekkürlerimi gönderiyorum. Bu mevzu bir kanayan yara ise “herkez” yazma alışkanlığı da kangren olma yolunda ilerliyor. Lütfen herkes, “herkes“i doğru yazsın!
“şey” daima ayrı yazılır.
Herhangi bir yazı okuduğumda gözümü tırmalayan yazım hatalarından bir tanesi de “şey” sözcüğünün kullanımıdır. Şey sözcüğü, hangi sözcüğün yanına gelirse gelsin ayrı yazılması gerektiği, Newton’un yer çekimi kanunu kadar kesindir. Asla ama asla başka bir sözcük ile birleştirilmeden yazılır. Bir şey, her şey vs.
Yada Yanlış! Ya da Doğru!
“Ya” sözcüğü ile birlikte kullanılan “da” her zaman ayrı yazılır. Yok ben bunu aklımda tutamam derseniz de “ya da” yerine “veya” sözcüğünü kullanın. Siz mutlu ben mutlu yaşayıp gidelim. Küçük bir hatırlatma; “veya” sözcüğü her zaman “ya da” söz dizini yerine kullanılamaz. İşler yine karıştı değil mi? Öyle ise başa dönelim. Ya da her zaman ayrı yazılır!
Şarz aletin var mı?
Yok arkadaşım. Çünkü öyle bir alet yok. Yazılarda sık kullanılmaması sebebiyle okurken çok görmediğim, fakat en sık duyduğum hatalı kelimedir. Doğrusu şarj olmalıdır. Günlük hayatta o kadar çok hatalı kullanılıyor ki TDK’nın pes edip kelimeyi şarz olarak değiştirmesini bekliyorum.
Eşortman, aşortmen, aşofmen
Doğrusunu bulmak bazıları için atomu parçalamak kadar zor olabilir. Eğer öyle bir okurumuz var ise kendini zorlamasın. Çünkü başlıkta ki kelimelerin tamamı yanlış. Doğrusu eşofman olmalı. Aslında en güzeli çizgili pijama ama neyse…
Tabiki, Tabi ki
Az kalsın unutuyordum. İtiraf etmeliyim ki benim de uzun süre yanlış kullandığım, doğrusunu kısa bir süre önce öğrenmiş olduğum bir kelimedir. Ya aklımın, “-ki- ayrı mı yoksa bitişik mi yazılmalı?” sorusuna takılması nedeniyle ya da iki sesli harfin yan yana gelmesini yakıştıramadığımdan bilemiyorum. Doğuştan iki sesli harfin yan yana bulunduğu kelimelere bir tepkisi olan toplumumuz, doğal olarak tabii ki ibaresine de yüksek direnç geliştirmiş durumda. Doğrusu tabii ki olmalı.
4 Yorumlar
Ben de, -de ve -da kullanımından çok rahatsız oluyorum bazen de -mi ve -mı.
Çok ince detaylara deyinmişin 🙂
çok haklı olduğunu düşüniyorum dikkatli yazmak gerekiyor.
Tıpkı senin gibi Ali :))
Haha bu olmadı 😀