Paralı sağlık sistemimizin vatandaşa getirdiği büyük maddi külfetleri gözlemlediğim kadarıyla sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Konuya nereden başlayacağım konusunda henüz bir fikrim yok çünkü neresinden tutsam elimde kalıyor. Geçmişi ve günümüzü kıyaslayarak anlatmaya başlayalım bakalım.
Geçmiş dönemlerde yani sözde sağlık reformu yapılmadan evvel sıra beklerdik doğru ama ilacımızı makul bir ücret karşılığında alabilirdik. Muayene ücreti diye bir para ödemezdik veya eczaneye ayrı bir ücret ödemezdik.
Günümüzde ise herhangi bir poliklinikte en düşük muayene olma ücreti 9 TL’dir. Muayenenizi olursunuz tedaviniz için gerekli görülen ilaçlar reçete edilir. Eczaneye gidersiniz 3 TL’de orada para istenir. Bu kadarla da kalmaz bu iş, örneğin tedaviniz için gerekli ilaç sayısı 5 adet diyelim. 3 adet ilaçtan sonra reçeteye yazılan her ilaç başına 3 TL daha ödemeniz gerekir. Yani muayene olduysanız ve reçetenizde 5 adet ilaç var ise hiç yoktan ödeyeceğiniz minumum tutar 18 TL’dir. Dikkat ettiyseniz henüz ilaçlara para ödemediniz! İlaç fiyatlarına yapılan zamlara hiç girmeyeceğim çünkü millet olarak zamlara alıştık zaten. Demekki boğaz ağrısı için muayene olup ilaç almaktansa muayene olmadan eczaneden ilaç almak çok daha kârlı bir yöntem olacaktır. Ancak paramızı sömüren sağlık sistemimiz bir reform daha yaptı ve reçetesiz ilaç satılmasını yasakladı!
Yine geçmiş dönemlerde herhangi bir sağlık sigortası olmayan vatandaşlarımız hastaneye gitmek durumunda kalırsa özel muayene ücretleri ile sağlık kuruluşlarından faydalanabiliyordu. Yapılan tahliller hariç poliklinik muayenesi 30 TL idi.
Günümüzde yapılan sağlık reformlarından birisi de GSS (Genel Sağlık Sigortası)’dir. Tahmin edebileceğiniz üzere yine para kazanımı amaçlanmıştır ancak insanların sağlığı düşünülüyormuş gibi lanse edilmiştir! Genel sağlık sigortası, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın devlet tarafından sorgusuz sualsiz otomatikmen güvenceye alındığı sistemdir. Gelir tespiti yaptırmayan vatandaşlarımız her ay devlete 213 TL borçlanmaktadırlar. Kendimden örnek vermem gerekirse; Askerlik hizmetimi yedek subay olarak yaptım ve askere giderken doğal olarak kurum değişimi yapılıyor işte bu değişim sırasında GSS sistemine düşmüşüm, bende bu parayı ödemek zorunda bırakıldım. GSS sistemi sosyal güvencesi olmayanlar ve sürekli hastaneye gitmek zorunda olan kronik hastalar için iyi olabilir ancak sağlıklı ve hastaneye gitmeyenler için büyük bir maddi külfettir. GSS sitemine insanlar rızaları dahilinde alınsaydı yararlı bir sistemdi. Bu şekilde yapılmadığına göre amaç vatandaşın parasını sömürmektir!
Özetle hastaneye yılda bir kez giden bir insan kabaca 100 tl ödeyip tahlillerini ve muayenesi yaptırabilecekken. GSS sistemi ile hiç hastaneye gitmese dahi yılda 1000 – 2000 TL devlete para ödemek zorundadır.
Yapılan sağlık reformları ile övünülen en büyük getirisi hastanelerde kuyrukların azaldığıdır. Şimdi soruyorum size bunun sebebi daha düzgün bir sağlık sistemimizin olması mı yoksa insanlar cebinden para çıkacağı korkusuyla sağlıklarını hiçe sayarak hastanelere gitmiyorlar mı?