Kitap okuma alışkanlığını geç kazandığım için o kadar üzgünüm ki anlatamam. Kısa bir süre öncesine kadar ders kitapları haricinde hiç bir kitap okumamış birisi olarak söylüyorum bunları. Bende hep şöyle bir mantık vardı; roman-hikaye okuyacağıma açıp bir ders kitabı okurum. Lakin ders kitapları sıkıcıydı iki sayfa çevrip bırakırdım bir köşeye. Sonra okul bitti tabi derslerde bitti. Bu kez dedim ki; kitap okuyacağıma film açar izlerim, hem görsel hem işitsel duyularıma hitap ettiği için daha etkili bir öğrenme şekli. Hepsinin temelinde kitaptan bilgi öğrenmenin çok uzun bir yol olduğunu ve zaman kaybı olduğunu düşünüyordum. Sonuç olarak bir bahane ile sürekli kitaplaran kaçtım durdum.
Bir gün askerlik çağı geldi, çattı. Şimdi ben nasıl zaman geçirmeliydim? İstediğim zaman ulaşabileceğim tek bir yoldaşım vardı, kitaplar. Böylelikle internetten kitap araştırmaya başladım ve ilk kitabımla tanışmam gezinirken arka kapak yazısını okumamla başladı. Bu kitap John Verdon‘ın Aklından Bir Sayı Tut adlı romanıydı. Yeri gelmişken kitabın kapak yazısını paylaşayım.
Yıllar sonra ilk kitabımı bitirmenin verdiği heyecanla yeni kitaplar sipariş ettim. İşte o günden bugüne kadar okuduğum tüm kitapların listesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Şunu samimiyetle söyleyebilirim ki kitap okumayı tamamen zaman kaybı ve gereksizlik olarak gören ben şuan geçirdiğim yıllar boyunca kitap okumayarak ne kadar ahmakça davranmışım diyorum.
Kitap okumaya nasıl başlayabilirim?
Eğer kitap okumaya niyetlenmişseniz bu soru muhakkak aklınıza gelmiştir. Bu yüzden naçizane birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Öncelikle ilgi alanlarınızı belirleyin. Mesela ben polisiye romanları, fantastik ve bilim kurgu kitapları sıkılmadan okuyorum. Polisiye romanlar kitap okumaya yeni başlayanlar için oldukça ideal bence. Hatta John Verdon’ın Aklından Bir Sayı Tut kitabı ile başlayabilirsiniz. Eğer hoşunuza giderse -ki gidecektir- serinin devamını okuyabilirsiniz. Ardından ilgi alanlarınıza göre çeşitli kitaplar da okuyabilirsiniz. Vakit yetersizliği tamamen bahanedir. Yeterki kitap okumak isteyin mutlaka vakit bulacaksınızdır.
Kitap okudukça düşünce tarzınızın değiştiğini, anlamaya kabiliyetinizin arttığını, hatta kurduğunuz cümlelerin bile daha anlaşılır olduğunu farkedeceksiniz. Umarım kitap okumanıza veya hiç olmazsa kitap okumaya niyetlenmenize vesile olurum.
1 Yorum
İlgi alanına göre kitap belirleyebilmek çok önemli aksi halde ilk sayfa bittikten sonra kitabın kapağı açılmıyor bir daha