Eskişehir Gezisi Notlarım

  1. Giriş
  2. Eskişehir’de Nerede Konaklanır?
  3. Eskişehir’de Nereye Gidilir?
  4. Eskişehir’de Ne Yenir?
  5. Eskişehir’de Buralara Gitmeyin!

1. Eskişehir Gezisi Deneyimim

Eskişehir, uzun zamandır gidip görmek istediğim şehirlerin en başında geliyordu. Şunu söylemek isterim ki Eskişehir gezisi deneyimimden sonra keşke daha önce gitseymişim dedim. Eskişehir gezisi için; 2 gece 3 gün konaklamak benim için yeterli oldu. Sizlerin de daha fazla zamana ihtiyaç duyacağınızı düşünmüyorum. Bu blog yazımda, gitmeniz gereken yerlerin yanında başka yerlerde okuduğunuz ya da duyduğunuz, abartılan ve asla gittiğinize değmeyen yerleri de paylaşacağım ki boşa zaman kaybetmeyin. Eskişehir’de nerede kaldım? Nereleri gezdim? Neler yedim? Tüm bunları tek tek sizlere aktaracağım. Anlayacağınız biraz uzun bir yazı olacak. Bu nedenle yazı içerisinde bakmak istediğiniz bölüme hızlıca ulaşmanızı sağlayacak linkler bırakacağım.

2. Eskişehir’de Nerede Konaklanır?

Otel Çınas

Uygun fiyatlı ve bakımlı bir yer arayanlar için en ideal otel olduğunu söyleyebilirim. Şehir merkezine 2.2 km uzaklıkta bulunan otelin 150 metre ilerisinde tramvay durağı bulunuyor. Bu şekilde istediğiniz yere zahmetsizce ulaşabiliyorsunuz. Çokta araştırmadan bu oteli tercih etmiştim. Aslında memnun da kaldım. İstediğim şey, gece döndüğümde rahatça uyunabilecek bir ortamdı ve Otel Çınas bu açıdan tatmin etti. Ancak gezip gördükten sonra Odunpazarı’nda bulunan konaklarda kalmadığım için üzüldüm. Tavsiyem bütçesini zorlamayanların Konak evlerde kalması yönündedir.

Diğer Konaklama Yeri Önerilerim

  • Abacı Konak Otel
  • Paşa Konağı Butik Otel
  • Arasta Konak Otel
  • La Vie Konak Otel

3. Eskişehir’de Nereler Gezilmeli?

Şehrin her bir köşesi ayrı güzel. Belediye gerçekten güzel çalışıyor. Yılmaz Büyükerşen, 1999 yılından günümüze tam 23 yıldır aralıksız Belediye Başkanlığı yapıyor. Şehri hakkıyla gezdikten sonra bunun nedenini oldukça iyi idrak ettim. Gidilip görülecek çok fazla güzel yer var. Eskişehir gezisi boyunca oradan oraya giderken çoğunlukla tramvay hattını kullandım.

Ulaşım

Şehre varır varmaz ilk yapmanız gereken Eskart almak olmalı. Nereye, nasıl gideceğinizi gösteren Moovit adlı mobil uygulamayı mutlaka kullanmanızı öneririm. 13 yıldır İzmir’de yaşıyorum ve bu uygulamayı yine de kullanıyorum. Büyük kolaylık sağlıyor. Tramvaya ilk bindiğimde bir güvenlik görevlisine rastlamadım ve çok şaşırdım. Nasıl yani? Yolculara bu kadar çok mu güveniyorlardı? Birkaç durak geçtikten sonra tramvaya bir adam bindi ve “bilet kontrol” diye bağırmaya başladı 🙂 İzmir’de böyle bir uygulama yok. Sonradan öğrendim ki ara sıra yapılan bir kontrolmüş. Bu uygulama ben çocukken trenlerde yapılırdı. Kart basmadan binmenin cezası 581 TL, sakın denemeyin!

Ulaşımda sevdiğim bir uygulama da her yere her şeyle ulaşım aynı para. Ne demek istiyorum; otobüs de kullansanız, dolmuş da kullansanız, tramvay da kullansanız kişi başı 6 TL ödüyorsunuz. Hiçbir kafa karışıklığı yok. İzmir’de öyle mi? Dolmuşu ayrı ücret alıyor, treni ayrı alıyor, otobüsü ayrı alıyor. Üstelik bir de indikten sonra kartı tekrar okutmanız lazım. Gittiğiniz yol kadar para kesiliyor. Dolmuşa ineceğiniz yeri önceden söyleyip ona göre para ödüyorsunuz. Saçma!

Eskişehir gezisi boyunca gitmeniz gereken yerleri aşağıda listeliyorum:

Tarihi Odunpazarı Evleri

Tarihi Odunpazarı Evleri, kentin en eski yerleşim yeridir. 19. yüzyılda inşa edilen bu kültürel mirasımız restore edilerek 154 konut için Odunpazarı Tarihi ve Kentsel Sit Alanı ilan edilmiştir. Safranbolu, Göynük veya Muğla gibi yerleşim yerlerindeki evlerle benzerlik gösteren Odunpazarı rengarenk evleri ile göz alıcıdır. Burada çekileceğiniz fotoğraflar renkli evleri ve tarihi atmosferi dolayısıyla çok iyi çıkacaktır. Evlerin bazılarında günlük yaşam devam ederken bazıları müze, restoran veya otel olarak faaliyet gösteriyor. Eskişehir gezisi planınızda olmazsa olmaz bir yer.

Lületaşı Müzesi

Lületaşı, yeryüzünde sadece Eskişehir’de çıkarılan bir maden olması sebebiyle kent için önemli bir taştır ve Eskişehir’in simgesi haline gelmiştir. Lületaşı Müzesi, Odunpazarı ilçe sınırları içerisinde bulunan Kurşunlu Külliyesi’nde ziyaretçilere açık olarak hizmet vermektedir. Müze, 60 sanatçıya ait 400 civarında eseri bünyesinde bulundurmakta ve 2008 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Ziyaret her gün saat 08.00-22.00 arasındadır. Giriş Ücretsizdir.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Eskişehir’in Odunpazarı semtinde bulunuyor. Tarihi Odunpazarı Evleri’nin yanında bulunan külliye ve tarihi evler adeta sizi geçmişe götürecek bir yolculuğa çıkarıyor. Kurşunlu Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir eserdir. Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. Kurşunlu Külliyesi’nin mimarı muhtemelen, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali’dir. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali, klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Takattin Bey tarafından 1850’li yıllarda yaptırılan Han’ın amacı, etraftaki köy, kasaba ve şehirlerden gelen köylülerin, pazarcıların ve seyyahların hem kendilerinin hem de hayvanlarının konaklamasıydı. Zaman içinde Tavafçı Hanı, Odunpazarı Hanı gibi  isimlerle  anılır.  Özellikle 20.  yüzyılın ikinci  yarısından  sonra  Han, eski  işlevlerini  yitirerek  harabeye  dönüşür.  Han,  Odunpazarı Belediyesi tarafından, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında 2006 yılında orijinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlıhan adıyla yeniden inşa edilir. Atlıhan’da Lületaşı’nın üretildiği ve satıldığı dükkanların yanı sıra diğer elişi eserleri de bulunmaktadır.

Şelale Park

Şelale Park, Odunpazarı semtinin Çankaya Mahallesinde bulunuyor ve şehri tepeden görüyor. Şelaleden gelen su sesinin rahatlatıcı etkisi ve şehir manzarasını tepeden izlemenin verdiği huzur dolayısıyla kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. Büyük bir alana (38 bin metrekare) sahip olduğu için yürüyüşte yapabilirsiniz. Buraya gideceklerin dikkat etmesi gereken şey, şelale her zaman akmıyor. Şelalenin suyu 3-4 saat kapatılıp sonra tekrar açılıyor. Bu nedenle gitmeden önce şelalenin aktif olduğu saatleri öğrenmenizi öneririm. Bunun, suyu beklerken insanları bir şeyler yemeye sevk etmek amacıyla yapılan bir taktik olduğunu düşünüyorum. Şanslıyım ki suyun aktif olduğu saate denk geldim. Şelale Park’ı Eskişehir gezisi planınız bir yerlerine mutlaka sıkıştırın derim. Eskişehir Şelale Park konumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Odunpazarı Modern Müze

Eskişehir’in Odunpazarı tarihi evlerinin arasında bulunan Odunpazarı Modern Müze (OMM), 2019 yılında ziyaretçilerine kapısını açtı. Olabildiğince beton yapıdan kaçınarak inşa edilen müze, ünlü Japon mimarlık firması Kengo Kuma and Associates tarafından projelendirilmiştir. Proje aşamasında, bulunduğu konum itibariyle tarihi osmanlı evlerinden ve japon mimarisinden esinlenilmiştir. OMM, Eskişehir gezisi boyunca girdiğim en pahalı müzeydi.

Müze giriş ücreti 2022 yılı itibariyle; Tam 30 TL, İndirimli 20 TL’dir.

OMM müzesine yol tarifi için burayı tıklayınız.

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Eskişehir Eğitim Karikatürleri Müzesi, gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken müzelerden bir tanesidir. Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin bir yan kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. Müze’nin bulunduğu binanın 1900’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Eskişehir’in tipik Odunpazarı evlerinden biri olan yapı, şehrin ilk kurulduğu bölgede yer almaktadır. Müzede karikatür arşivindeki eserler sergilenirken, alt kat salonunda yerli ve yabancı karikatürcülerin sergileri de belirli aralıklarla sergilenmektedir. Böylece sık sık yapılacak değişikliklerle yaşayan bir müze amaçlanmaktadır. Müze’ye yol tarifi oluşturmak için burayı tıklayarak konumu öğrenebilirsiniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Eskişehir gezisi turumda Balmumu Heykeller Müzesi’nden sonra en çok beğendiğim müzelerden biri de, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ydi. Müzede ulusal ve uluslararası sanatçılara ait sıcak cam üflemeden soğuk şekillendirmeye kadar çeşitli tekniklerde yapılmış 125 eser bulunmaktadır. Böylece, Türkiye’nin ilk (01 Aralık 2007) çağdaş cam sanatları müzesi olarak hizmete başlayan müze, kültürel yaşamımıza ayrı bir değer katıyor.

Giriş Ücreti: 10 TL

Konum bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Kent Belleği Müzesi

Kent Belleği Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’yle aynı binada yer alıyor. Binanın ikinci katı Kent Belleği Müzesi olarak kullanılıyor. Kent Belleği Müzesi, sanatsal veya tarihî objelerin sergilenmesinden ziyade, Eskişehir’in geçmişinden bugüne gelişiminde rol oynayan ve Eskişehir’e özgü olan unsurların dijital ortamda kayıt altına alındığı yepyeni bir anlayışa dayanan, çağa yakışan tarzda bir müze olarak tasarlanmıştır.

Giriş ücretini bir defaya mahsus 10 TL ödeyerek her iki müzeyi de gezebiliyorsunuz. Girişte size vaktinizin 5 dakika olduğu söyleniyor ancak süre konusunda sizi sıkıştırmıyorlar. Sanırım 15 dakika kadar müzede gezdim. Kimse de tek kelime etmedi. Müze görevlileri kibar ve güler yüzlüydü. Müzeye ulaşım için bu konumu kullanabilirsiniz.

Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir gezimde en çok keyif aldığım müzenin Balmumu Heykeller Müzesi olduğunu belirtmek isterim. Dünyada örnekleri bulunan Balmumu Heykeller Müzesi, ülkemizde ilk kez 19 mayıs 2013 tarihinde Eskişehir’de bizzat Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı heykeller ile hizmete başlamıştır. Geride bıraktığımız 9 yıllık süreçte yaklaşık 3 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapan müzede, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 200 kişinin heykeli yer almaktadır. Flaşsız fotoğraf çekiminin serbest olduğu müzede, bazı alanlarda fotoğrafları sadece müze görevlisi çekiyor ve fotoğraf satışından gelen parayla engelli bireylere destek olunuyor.

Balmumu Heykeller Müzesi Giriş Ücretleri; Tam 25 TL, İndirimli 15 TL’dir.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi nerede? Yol tarifi oluşturmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Porsuk Çayı

Eskişehir’de gezilmesi gereken yerlerden biri de Porsuk Çayı’dır. Bayatçık Deresi ve Kızıltaş suyundan beslenen Porsuk Çayı, Sakarya Nehri’nin en uzun koludur. Porsuk Nehri, şehri ikiye bölüyor; kuzeyinde Tepebaşı bulunurken güneyinde Odunpazarı ilçesi yer alıyor. Porsuk Çayı’nın etrafı kafeler ve restoranlar ile çevrili. Manzaranın tadını çıkararak bu mekanlarda kahvenizi, çayınızı içebilirsiniz. İsteyenler gondol veya tekne ile nehir turu yapabilir. Eskişehir’in hareketli bölgeleri arasında yer alan Porsuk Çayı, mutlaka gidip görülesi yerlerden birisi olmayı başarmış ve şehrin simgesi olmuştur.

Reşadiye Camii

1916’da Sultan Reşad tarafından yaptırılan Reşadiye Camii yıkılmış ve 1969-1978 tarihleri arasında yeniden yaptırılmıştır. Güzel mimarisiyle dikkat çekiyor. Yapının Mimarı Cevat Ülger olmasına rağmen Camii mimar öldükten sonra tamamlanmıştır. İllaki gitmelisiniz diye tavsiye edeceğim bir yer değil. Eskişehir Adliye Sarayı’nın önünden şöyle uzaktan bir baksanız sizin için yeterli olacaktır. Eski bir yapı olması dışında bir özelliği olduğunu düşünmüyorum.

Haller Gençlik Merkezi

Merkez, Eskişehir’de bulunan tarihî “Yaş Sebze ve Meyve Hali Binası”nın restore edilmesi ile oluşturulmuştur. Burada, hediyelik eşya dükkânları, büfeler, kafeler ve barlar bulunuyor. Haller Gençlik Merkezi, Şehir Tiyatrosu sahnelerinden Tepebaşı Sahnesi, sergi salonu, kitabevi ile kültür sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Binada ağırlıkla ahşap, ferforje ve doğal taş hakimdir. Londra’daki (İngiltere) ‘Covent Garden‘ ile Hamburg’daki (Almanya) çiçek hali binasından esinlenilerek yapılmıştır.

Kentpark – Yapay Plaj

Kent Park, yeni yapılan Şehir Otogarı’na çok yakın sadece 450 metre uzaklıkta. Eğer otobüsle yolculuk ediyorsanız, şehre iner inmez ilk yapmanız gereken şey Kentpark’a gitmek olmalı. Kentpark, içerisinde açık ve kapalı yüzme havuzu, yapay plaj, kafe ve restoranlar bulunduran 300 bin metrekarelik devasa bir alana kurulu parktır. Denizi olmayan ama plajı olan bir şehir düşünün. Ankara’da deniz vardı da biz mi girmedik diyenler artık Eskişehir’e geliyorlar. Yapay Plaj saat 10.00’da hizmet vermeye başlıyor. Hemen yanı başında ise yetişkinlere ve çocuklara uygun iki tane açık yüzme havuzu bulunuyor.

Kentpark yapay plaj giriş ücretleri yetişkinler için 50 TL, 0-6 yaş arası ücretsiz.

Olimpik Yüzme Havuz ücretleri yetişkinler için 75 TL, 0-6 yaş arası ücretsiz.

Kentpark konumu için bu bağlantıyı tıklayınız.

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Eskişehir’de gezmek için günün büyük bir bölümünü ayırmanız gereken yer Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı olmalı. Bu devasa yerleşkenin içerisinde Esminyatürk, Masal Gemisi, Masal Şatosu, Nuh’un Gemisi, Hayvanat Bahçesi, Eti Sualtı Dünyası ve Sabancı Uzay Evi bulunuyor. Hepsini tek tek gezmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Esminyatürk

Esminyatürk, Türkiye’de ve yurtdışında tarihi önemli yapıların minyatür halinin bulunduğu bir yerleşke. Parktaki eserler, Türk Kültürünü yaşamış ve yaşayan ülkelerde yer alan Türk İzleri taşıyan şaheserlerin küçük örnekleridir. Esminyatürk diğer adıyla Türk Dünyası Şaheserleri Parkı içerisinde bulunan bazı yapılar:

  • Bey Hamamı
  • Selimiye Camii
  • Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi
  • Tac Mahal, Hümayun Türbesi
  • Çifte Minareli Medrese
  • Aşık Paşa Türbesi
  • Divriği Ulu Camii
  • Diyarbakır Ulu Camii
  • Rabia Sultan Türbesi
  • Hansaray
  • Gök Kümbet, 33 Gözlü Köprü
  • Sultan Tekeş Kümbeti

Giriş ücreti 10 TL olan Esminyatürk, Eskişehir’de yer alan Sazova Parkı içerisindedir. Tam konuma ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Masal Gemisi

Sazova Parkı içerisinde bulunan bir diğer güzellik ise Masal Gemisi. Masal Gemisi bir diğer adıyla Nuh’un gemisi ziyaretçi girişine açık olarak sergileniyor. Giriş ücreti olarak 5 TL ödeyerek geminin içini gezebiliyorsunuz. Fakat benim tavsiyem, gemi girişini geçip 50 metre kadar yürüdükten sonra çitlerin arkasına geçmeniz olacak. Yukarıda gördüğünüz gibi çok güzel bir fotoğraf açısı bulunuyor. Burada kadrajınıza giren gemi, su, kayalıklar ve ağaçlar sayesinde harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Masal Şatosu

Masal Şatosu yine gidip görmenizi tavsiye ettiğim yerlerden bir tanesi. 9 Mart 2014 tarihinde Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN tarafından “Her Şey Çocuklar İçin” sloganıyla açılan Masal Şatosu; düşsel bir ortamda, mutlu bir geleceğin temellerini oluşturmak için, masal seansları, atölye ve etkinlik programları ile mutlu çocukların yetişmesine olanak sağlarken her yaştan bireye içindeki çocuğu yaşatma fırsatını sunmakta ve çocukların hayal güçlerini geliştirmelerine katkıda bulunmaktadır.

Biletler çocuklara ve yetişkinlere uygun şeklinde ikiye ayrılıyor. Çocuklar için seanslar düzenlenmiş ve seans ücretleri 15 TL. Yetişkinler için olan kısımların ücreti ise 8 TL.

Haritada Masal Şatosu’nun konumunu görmek için buraya tıklayınız.

Hayvanat Bahçesi

2014 yılında açılışı gerçekleştirilen Hayvanat Bahçesi’nin toplam genişliği içinde bulunan japon bahçesiyle birlikte toplam 85 dekardır. Hayvanat Bahçesi içerisinde 120 tür kara hayvanı bulunmaktadır. Su altı canlıları ise Eti Sualtı Dünyası’nda sevenleriyle buluşmaktadır. Peki hayvanat bahçesinde hangi hayvanlar bulunuyor? İşte bunlardan bazıları;

  • Akbaba Beç Tavuğu
  • Albino Burma Piton
  • Aşk Papağanı
  • Ceylan
  • Cüce Keçi
  • Flamingo
  • Kutup Tilkisi
  • Lama
  • Leopar Geko
  • Gine Domuzu
  • İpek Maymunu
  • İguana
  • Porsuk
  • Rakun
  • Singapur Su Kaplumbağası
  • Sakallı Kertenkele
  • Taş Akrep
  • Vervet Maymunu

Eskişehir Hayvanat Bahçesi Ziyaret Saatleri Giriş Ücreti – 2022.

Giriş ücreti: tam 13 TL, öğrenci 7 TL olarak düzenlenmiştir. Ziyaret saatleri: sabah 10.00 ile akşam 18.00 arasıdır.

Eti Sualtı Dünyası

Eti’nin desteğiyle hayata geçirilen ve 30’dan fazla akvaryum bulunan yapıda 124 tür sualtı canlısı yaşamını sürdürüyor. Eti Sualtı Dünyası 2014 yılında faaliyetine başlamıştır. Akvaryumların içerisinde tropikal türler, zehirli türler ve amfibik türler vardır. Tesisin içerisinde kafeterya, hediyelik eşya satılan bir alan ve özel fotoğraf çekim noktası var. Sazova Parkına gidecekler muhakkak ziyaret etsin. Akvaryum hayvanat bahçesi içerisinde yer aldığı için aynı biletle her ikisini de gezebiliyorsunuz. Konum bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi

Bu bilim tesisi, çocukları erken yaşta bilim ve fen kuralları ile tanıştırmak amacıyla kurulmuştur. Kurum tarafından, çocuklara yapılan yatırımın en iyi yatırım olduğu benimsenmektedir. Eskişehir Bilim Deney Merkezinde; ses deneyleri, basınç deneyleri, yeryüzü deneyleri, optik deneyleri, denge-mekanik deneyleri, el beceri veya dikkat gibi kategorilerde 77 adet deney aleti bulunmaktadır.

İnteraktif sunumlar veya show gösterimleri yapılan Sabancı Uzay Evi’nde ise balıkgözü lensler ile donatılan ve 16 mega piksellik bir görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon bulunmaktadır. Gösterimler bilimsel gözlem, veri ve modellere dayanan 360 derecelik tam kubbede yapılmakta olup, izleyicilerine evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara dünya ve gezegenlere canlı bir seyahat deneyimi yaşatmaktadır.

4. Eskişehir’de Ne Yenir?

Sıra geldi yeme-içmeye! Benim şöyle bir fikrim var; bir şehrin neyi ünlüyse onu yerinde yemek gerekir. Başka yerlerde meşhur olan yiyecek ya da içecekleri farklı bir şehirde yemek mantıklı durmuyor. Mesela çi börek, balaban kebabı ve met helvası Eskişehir’de yenir. Boza yine Eskişehir’de içilir. Fakat Eskişehir turumda ısrarlar üzerine Ciğerci Ahmet’e gittim. Aman tanrım! Mükemmel bir lezzetti , Urfa’yı aratmadı. İstisnalar kaideyi bozmaz diyelim.

Eskişehir’de ne yenir? Nerede yenir? Ne içilir? Nerede içilir? Şimdi bunlara tek tek cevap vereyim.

Ciğerci Ahmet

Rengarenk döşemeli oturma alanlarının yanısıra canlı müzik bulunan, keyifli atmosfere sahip bir restoran. Mekana adım attığınız anda kendinizi Urfa’da gibi hissediyorsunuz. Restoran oldukça büyük olmasına karşın hizmet kalitesini beğendim. Kalabalık olmasına karşın 5 dakikada her şey önümüze gelmişti bile. Konsept olarak iyi dizayn edilmiş. Kuzu şiş ve ciğer denedim. Kuzu şiş standarttı, ancak ciğer enfes. Eskişehir’e gidenlerin mutlaka denemesini isterim. Ciğerin yanında sundukları mezelerde lezizdi özellikle içli köfte harika. Ciğerci Ahmet’e gitmek isteyenler buradan restoran konumuna ulaşabilirler.

Abdüsselam Balaban Kebap Salonu ve Fahrettin Usta Kebap Salonu

Eskişehir gezisi yapıp da Balaban kebabı yemeden dönmek olmaz. Balaban kebabı nasıl bir yemek? Aslında Bursa’da yapılan pideli köfteye ve İskender kebabına benziyor. İskender sosu gibi bir sos ancak daha fazla tere yağlı altta bulunan pidelerin üzerine dökülüyor. En üstte ise et ve köfte bulunuyor. Peki bu lezzeti nerede tatmalı? Araştırdığımda öneriler hep 2 restoran üzerinde oluyordu. Ben de her iki kebap salonunu da denemeye karar verdim.

İlk olarak Fahrettin Usta Kebap Salonu‘na gittim. Fahrettin usta etleri ve köfteleri pişirdikten sonra son dokunuş olarak üzerine ütü basıyor. Evet evet bildiğimiz ütü. Bu nedenle Fahrettin Usta, meşhur ütülü usta olarak da bilinir. Köftesinden bir ısırık aldım ve o da neydi hayatımdaki en iyi köfteyi yemiş olabilirim. Fakat etin tadı ise beni cezbetmedi diyebilirim. Her yerde yiyebileceğiniz standart bir etti. Eğer ki Fahrettin Usta Kebap Salonunu seçecekseniz, sadece balaban köfte bulunan porsiyonu seçmenizi şiddetle tavsiye ederim. Zaten balaban kebabının orijinali de sadece köfteyle yapılanıdır.

Meşhur ütücü ustamızdan çıktıktan sonra doğruca soluğu Abdüsselam Balaban Kebap salonunda aldım. Burada adeta her şey tam tersine dönmüştü. Bu kez et lezzetliydi köfte ise standarttı. Ancak et için hayatımda yediğim en iyi et diyemem. Soslar ise benzerdi birini diğerinin önüne koyamayacağım. Tüm bu etkenlerden sonra benim tercihim Meşhur Ütücü Fahrettin Ustam oldu.

Abdüsselam Balaban Kebap Salonu’na ulaşım için burayı, Fahrettin Usta Kebap Salonu’na ulaşım için de burayı tıklayabilirsiniz.

Tanınmış Helvacı – Met Helvası

Eskişehir gezisi yapıyorsanız tatmanız gereken diğer bir lezzet de met helvası. Met helvasının yanısıra yaz helvası ve klasik helvalarda çokça ilgi görüyor. Eskişehir merkezde bir çok helva satan dükkan bulunuyor. Ancak en iyi, en lezzetli helvayı nereden almalıyız? Tanınmış helvacı, 147 yıllık lezzet şöleniyle sade helva, kakaolu helva, yaz helvası veya kürek helvası hazırlamaktadır. Hemen hemen her an önünde kuyruk bulunuyor. Eğer ki bir kuyruk göremiyorsanız muhtemelen yanlış yerdesinizdir. Doğru adrese ulaşabilmeniz için Tanınmış Helvacı’nın konumunu buraya bırakıyorum.

Papağan Çi Börek

Çiğ Börek mi? yoksa Çi Börek mi? Bunu en iyi Eskişehirliler bilir. Çiğ denmesinden nefret ederler. Doğrusu “Çi Börek“. Bir de böööğrek diyenler var ki oraya hiç girmeyeceğim. Eskişehir’de sayamadığım kadar Çi Börek dükkanı var. Genelde fiyatlar 5 çi börek + Ayran için (bu bir porsiyon kabul ediliyor) 35 TL. Bir kaç farklı yerde yedim. Özellikle Kırım Çi Börekçisi meşhur olduğu için kıyaslamak için orada da yedim. Ancak sizlere tavsiye edeceğim tek yer Papağan Çi Börek adlı restoran olacak. Diğerlerine göre pahalı 1 porsiyon 52 TL. Fakat bence hakkını veriyor. Papağan Çi Börek konumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Karakedi Bozacısı

Eskişehir’in hatta Türkiye’nin en iyi bozalarından birini yapan Karakedi Bozacısı yoğun kıvamlı bozası üzerine serpilmiş tarçınıyla yıllardır müşterilerine hizmet sunuyor. İşletme merkezi konumda bulunmaktadır. Bulunduğu cadde aşırı kalabalık sanki istiklal caddesi onun için uzakta bir yere aracınızı parkedip yürümelisiniz. Bozalar taze ve çok lezzetli. Plastik bardakta üzerinde tarçın konularak ikram ediliyor. Ücreti makul fakat üzerine leblebi isterseniz fazladan ücret talep ediliyor. Eskişehir’e gidince kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Karakedi Bozacısı konum bilgisi için burayı tıklayınız.

5. Eskişehir’de Buralara Gitmeyin!

Eskişehir gezisi turuna çıkmadan önce ben de sizler gibi “nerelere gidilir?”, “ne yenir ne içilir?” araştırmıştım. Gidip gördüğümde hoşuma gitmeyen bir kaç yer var. Sizler de hayal kırıklığına uğramayın diye paylaşmak istiyorum. Diğer sitelerde abartılan, gitmemeniz gereken yerler şu şekilde:

  • Arasta Çarşısı
  • Şehr-i Aşk Adası
  • Espark AVM
  • Reşaadiye Camii

Buralara gitmezseniz emin olun hiçbir şey kaybetmezsiniz. Hatta zamanınız size kalır ve daha efektif gezersiniz. Sizlerin de eklemek istediğiniz yerler varsa bizimle paylaşın ki herkes faydalanabilsin. Ben de güzel önerilerinizi yazıya ekleyeceğim. Herkese iyi gezmeler dilerim.

Söz Sizde...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir