Okuduğum kitap türleri genelde polisiye, bilim kurgu ve fantastik tarzında kitaplardı. Bu kitapların hiç birisi edebi değilmiş sonradan öğrendim. Edebi kitaplar nasıl bir şey oluyor ki düşünceleriyle birlikte google arama motorunu kullanarak “en güzel kitaplar” kelime dizisini aradım. Baktığım çoğu listede ilk 10 sıraya girmiş olan George Orwell‘ın yazmış olduğu 1984 (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört) adlı kitap dikkatimi çekti. Sonunda çoğu otorite tarafından beğenilmiş edebi bir roman okuyabilecektim…
George Orwell, kitabı İskoçya’da veremle savaşırken 1947-1948 yılları arasında yazmıştır. Aslında kitabın ilk adı Avrupa’daki Son Adam (The Last Man in Europe)’dır. Ancak pazarlama meseleleri ile alakalı olarak sonradan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört‘e (Nineteen Eighty-Four) çevirilmiştir. İlk kez yayınlandığı 1949 yılında kitap sosyalizm karşıtı olmakla suçlanmıştır.
1984 kitabında, yazar geleceğe ait bir kabus senaryosunu bizlere aktarmaktadır. Merkezi tek partinin yönetminde korku, propaganda ve beyin yıkama ile halk ve halkın hayatı manipüle edilmektedir. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
Okudukça insan böyle bir dünyanın çok da uzak olmadığını düşünmeden edemiyor. Her anı her hareketi ve davranışı izlenen kontrol edilen insanlar. Belli kurallar var ve herkes bunlara riayet etmeli. Özgürce yaşama diye bir durum söz konusu değil, zira özgürlük kelimesi bile sözlükten kaldırılmış. Geçmişte yaşanmış hatırlanan gerçekler gün geliyor yaşanmamış bir yalan oluveriyor. Parti ne derse doğru ve gerçek. Tüm bunların içinde yasak olmasına rağmen bir de aşk olursa o zaman ortaya mükemmel bir kurgu çıkıyor. Okurken acele edilmemesi gereken müthiş bir roman.
Şayet ciddi bir kitap okuruysanız 1984´ü mutlaka okumalısınız. Özellikle memleketimizin ve dünyanın son yıllarında olana bitene benzeyen çok fazla şey göreceksiniz. Kitabın ilk yayınlandığı yıllarda Orwell fazlasıyla karamsar bulunmuş, ancak bugün bir çok konuda öngörü sahibi olduğu ortaya çıkmış durumdadır. George Orwell’ın 1984’te yaratmış olduğu karanlık dünyaya her gün biraz daha yaklaşıyoruz.