WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi sonrası protestolar çığ gibi büyürken, Telegram’ın abone sayısında patlama yaşanıyor. Telegram ücretli mi? Telegram güvenilir mi? Telegram’ın özellikleri nelerdir? Telegram’ın, WhatsApp karşısındaki avantajları ve dezavantajları neler? Gibi sorulara cevap bulabileceğiniz, Telegram ve WhatsApp karşılaştırma videosu ile birlikteyiz.
Sizlere online bir mesajlaşma uygulaması söyleyin desem hemen herkesin aklına ilk WhatsApp gelecektir. Facebook tarafından yapılan son açıklamaya göre WhatsApp’ın 2 milyarı aşkın aktif kullanıcısı bulunuyor. Bu nedenle dünyada nefes alan her dört insandan birinin WhatsApp kullandığını söylemek yanlış olmaz. Telegram, bir Rus yazılımcı tarafından Whatsapp’a rakip olarak kurulmuştur. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 100 milyon kullanıcısı bulunmaktaydı. Whatsapp’ın yeni güncelleme ile kullanıcı verilerini paylaşacağını duyurması, Telegram’a göç yaşanmasına sebep oldu. Son veriler, Telegram’ın 500 milyonu aşkın aktif kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Şimdi bu iki popüler anlık mesajlaşma uygulamasının birbirlerine üstünlüklerine bakalım…
1- Mesaj düzenleme
Hızlı bir şekilde mesajlaşırken yapılan yazım hatası bizi komik duruma düşürebiliyor. Whatsapp’ta hatalı mesaja atıfta bulunarak kendinizi paragraflarca açıklamanız lazım. Telegram’da ise mesajın üzerine basılı tutatarak düzenlemek daha kullanışlı. Gönderdiğiniz hatalı mesajın üzerine basılı tutup düzenle seçeneğini tıklayarak mesajınızı düzenleyebilirsiniz. Karşınızdaki kişi mesajınızı düzenlediğinize dair bir uyarı görecektir fakat mesaj geçmişini asla göremeyeceğinden emin olabilirsiniz.
2- Gizli mesajlaşma
Gizli sohbet özelliğini kullandığınızda, mesajlara telegram tarafından erişilemiyor. Belirlediğiniz süre sonunda telefonunuzdan silinmektedir. Whatsapp, tüm mesajlarda uçtan uca şifreleme özelliği sunmaktadır. Ancak, son açıklamaları ile güvenilmez bir hava oluşturuyor.
3- Yüksek kalitede dosya gönderimi
WhatsApp’ta fotoğraf, video ve sesli mesaj gönderimi 16 MB, belgeler ise 100 MB ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle yüksek kalitede dosya gönderimi pek mümkün olmuyor. Telegram’da ise 1.5 GB’a kadar olan dosyaları paylaşabiliyorsunuz. Bu gerçekten müthiş bir kota!
4- Gruba kişi ekleme sayısı
Whatsapp’ta bir gruba en fazla 256 katılımcı eklenebilirken Telegram çıtayı arşa çıkararak tam 200.000 katılımcının eklenmesine izin veriyor.
5- Masaüstü kullanımı
Çoğunuzun bildiği gibi Whatsapp uygulamasını masaüstünde açmak için hem bilgisayarınızın hem de telefonunuzun interneti açık olmak zorunda. Aslında mesaj telefonunuza geliyor ve oradan masaüstüne yansıtılıyor. Ayrıca çıkan karekodu telefonun kamerası ile okutmanız gerekiyor. Telegram direkt masaüstü uygulaması olarak indiği için bunlarla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Telefonunuzda internet olmasa dahi bilgisayarınızdan mesajlaşabilirsiniz. Telefonunuzun internetini açtığınız anda masaüstü konuşmalarınız anında telefonunuza yansıtılıyor.
6- Sim kartsız kullanım
Whatsapp uygulamasını kullanabilmek için mutlaka bir sim karta ihtiyaç duyulurken, Telegram uygulamasını sim kartsız kullanabilirsiniz.
7- Ekran resmi bildirimi
En sevdiğim özelliklerden bir tanesi diyebilirim. Özel konuşmalarınızın screen alınmasını ve paylaşılmasını istemiyorsanız, ekran resmi alındığında bildirim almak istiyorsanız tercih etmeniz gereken uygulama Telegram olmalı. Maalesef whatsapp’ta henüz böyle bir geliştirme yapılmadı.
8- Kullanıcı adıyla sohbet
Örneğin arkadaşınızın adı Sıdıka, doğal olarak siz arkadaşınızı rehbere Sıdıka olarak kaydediyorsunuz. Sıdıka ise kullanıcı adını Barbie olarak ayarlamış diyelim. Whatsapp’ta sohbet ederken siz Sıdıka’yı rehbere kaydettiğiniz şekilde yine Sıdıka olarak göreceksiniz. Oysa Telegram’da o bir barbie 🙂
9- Çevrenizdekilerden haberdar olma
Telegram uygulamasının GPS özelliğini kullanarak yakınlarınızdaki kişi ve grupları görebilir ve iletişime geçebilirsiniz. Whatsapp ise böyle bir özellik sunmuyor.
10- Kanal aboneliği
Yine telegram da kanal açma ve ilginizi çeken kanallara abone olma özelliği bulunurken, whatsapp bu özelliği sunmuyor.
İşte yaptığımız bu kıyaslamaya göre Telegram daha cazip görünüyor. Peki ya sizin tercihiniz hangi online mesajlaşma uygulaması? Aşağıdan yorum yaparak bizlerle paylaşabilir ve yeni videoları kaçırmamak için YouTube Kanalıma ücretsiz olarak abone olabilirsiniz. Hoşça ve dostça kalın!