İlk kez adının anlamını bilmediğim bir kitap okudum. Kitabı okumadan önce Şibumi, benim için sadece telaffuzu güzel bir kelimeden başka bir şey değildi. Oysa ki içerisinde derin anlamlar barındıran, birkaç kelime ile tarif edilemeyen bir yaşam felsefesi olduğunu, Trevanian’ın yazmış olduğu bu kitap sayesinde öğrendim.
Şibumi, yazar tarafından şu şekilde anlatılıyor;
Şibumi sıradan, olağan görünümlerin altında yatan gizli üstünlükleri anlatır. O kadar doğru bir söz ki, cesaretle söylenmesine gerek yok. O kadar dokunaklı bir olay ki, güzel olmasına gerek yok. O kadar gerçek ki, sahici olmasına gerek yok. Şibumi, bilgiden çok anlayış demektir. İfade dolu bir sessizlik, kendini kanıtlama gereği duymayan bir alçak gönüllülük demektir.
Şibumi Kitap Konusu
Kitapta, herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan bir çocuğun, dünyanın en iyi ve en pahalı kiralık katiline dönüşme süreci işleniyor. Japonya’da doğan Nicholai Hel, Japon General tarafından büyütülmüş ve onun sayesinde “Go” oyununa ve Şibumi’ye merak salmıştır. Zamanla, çıplak el ile insan öldürebilme sanatında ustalaşmış, 7 ayrı dili ana dili gibi konuşabilen, keşfettiği üstün “yakın algılama” yeteneği sayesinde fotoğrafı dahi çekilemeyen bir kelle avcısına dönüşmüştür. Dünyanın en tehlikeli kiralık katili, günün birinde emekli olarak yaşadığı şatosundan çıkmak zorunda kalır ve amansız bir mücadeleye girişir.
Kitap Hakkındaki Yorumum
Sanırım dolu dolu bir kitap olduğunu söyleyerek başlamam gerekiyor. Konular üzerinde verilen ayrıntılar ve yapılan derin tasvirler sayesinde, kendimi olaylar örgüsünün içinde hissettim. Trevanian, tasvirlerinde o kadar başarılı ki olayları sanki bir film izliyormuşum gibi net kareler halinde gördüm. Kitap, güzel zaman geçirmemi sağlamanın yanında, Go oyunu, farklı ülkelerin kültürleri, mağaracılık, çıplak elle öldürme sanatı, uzak doğu felsefesi ve daha birçok konuda bilgi sahibi olmama ön ayak oldu.
Akıcılığı ile takdiri kesinlikle hak eden, tasvir gücüyle büyüleyen, ayrıntılarıyla kafayı yedirten kitap. Ayrıca, anlatılan konunun ve kahramanın ilginçliğiyle bünyeyi saran kitap. Uzak doğu felsefesinden alıntılar ve yeni dünyanın zalim baskınlığı ile günümüzdeki düzeni de gözler önüne seriyor.
Ben kitabı çok beğendim. Ancak, bu türü sevmeyenlere hitap eder mi bilemem. Bildiğim şey ise kitabı okuyup bitirdiğinizde kesinlikle zenginleşirsiniz.
3 Yorumlar
Nerelerdeydin be ağabey 🙂 Özlettin kendini
Araç satın aldım onla uğraşıyordum Beratcım. 1 haftaya kadar tamamen dönüyorum bloğuma 🙂
Hatırlı olması dileğiyle ağabey, güle güle kullan.