Tanrı’nın Formülü

Süleyman’ın Anahtarı kitabından sonra Jose Rodrigues Dos Santos’un okuduğum ikinci kitabı Tanrı’nın Formülü oldu. Konular birbirinden farklı olsa da romanın ana karakteri aynı. Bu nedenle okuyacaklar için tavsiyem olay örgüsünü daha iyi kavrayabilmek için öncelikle Tanrın’ın Formülü daha sonra Süleyman’ın Anahtarı eserlerini okusunlar. Benim gibi okumaya tersten başlamayın. 🙂 Kitap, sizi bir çok düşünceye sevk ederek beyninizi çok yoracağı için bir de zaman kavramını kafanıza takmamanız açısından bu tavsiye önemli.

11856822_400629966814652_532052893_n

Kitap, “Tanrı var mı? Tanrı’nın varlığı bilimsel olarak ispatlanabilir mi? Evren insana hayat vermek için mi yaratıldı yoksa insan daha büyük bir şey için araç mı? Doğum ve ölüm nasıl şeyler? Evren sonsuz mu yoksa bir gün yok olacak mı?” gibi sorulara cevap ararken unutulmayacak bir maceraya sürüklüyor. Einstein’ın Tanrı’nın varlığını bilimsel olarak kanıtlayan kayıp elyazmaları etrafında dönen, anlaşılır bir dilde yazılmış güzel bir roman.

Albert Einstein, Tanrı’ya inanıyor. Fakat o bildiğimiz İncil’de ki Tanrı’ya değil. İnsanların İncil’de yazan Tanrı’nın bazı özelliklerini abarttığına inanıyor. Ben ne kadar yazsam boş. En iyisi kendisi bu durumu nasıl yorumluyor birlikte bakalım.

Tanrı’nın her şeye gücü yeter mi? Her şeye gücünün yetmesinin imkansızlığını açıklayan bir paradoks vardır ve şu şekilde açıklanabilir: Eğer Tanrı’nın her şeye gücü yetiyorsa kendisinin bile çözemediği bir şifre yaratabilir mi? Gördünüz mü? İşte çelişki de burada yatıyor zaten. Eğer Tanrı şifreyi çözemez ise her şeye gücü yeten değildir. Eğer çözerse yine değildir; çünkü kendisinin çözemeyeceği bir şifre yaratmayı başaramamıştır.

Albert Einstein

Aksiyon kurgusu zaten güzel olan kitap genellikle birbirini dışlayan bilim ve din dünyasını öyle güzel anlatmış ve aslında birbirlerinin tamamlayıcısı olduklarını öyle güzel ispatlamış ki belirtilen teorilerden etkilenmemek mümkün değil. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Ben kitaptaki teorileri daha geniş kapsamlı olarak araştırmaya başladım bile …

Yazar, kitabın ana konusunun üzerine inşa ettiği fizik teorilerini hiç fikri olmayan kişilerin bile anlayabileceği en temel, en akıcı şekilde açıklamış. Kitabı okurken bilime, fiziğe, felsefeye dair inanılmaz şeyler öğreniyorsunuz ve adeta bilgi yüklemesi yaşıyorsunuz. Size bir şeyler katacak, sizi düşündürecek olan bu kitabı bir solukta okuyacaksınız. Ben çok beğendim, kitapta fizik dersi vermiyor ayrıca. Fiziği sevmeseniz bile, kurgusu ve sürükleyici hikayesi ile kitap kendisine bağlıyor.

15 yıllık eğitim hayatım boyunca öğretmenlerimin anlatamadığı konuların çoğunu Tanrı’nın Formülü adlı kitapta öğrendim. 🙂

4 Yorumlar

  • Aha, bu aralar zaten evrim, cosmos, tanrı, felsefe vs. ile kafayı bozdum. Ne bulduysam araştırıyorum. İlaç gibi gelebilir. BEKLE BENİ OLGUNLAR! ^^
    Sağolasın hocam.

    • Rica ederim IBRA. Bu konulara ilgi duyuyorsan kesinlikle okuman gereken bir kitap.

  • Hazır felsefeye merak sarmışken, böyle bir yazı okumak çok güzel oldu. Bu kitabıda okumak isterim. Keşke o kadar çok vaktim olsa.

    • Mesleğim gereği nöbet usulü çalıştığım için kitapları genelde iş yerinde okuyabiliyorum. Hem para kazanıp hem kitap okuyabilmek çok güzel. Bu kitaba Ivana Sert’in deyimiyle baa yııl dımm bayıldım 🙂

Söz Sizde...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir